АктуелностиНародно певање извика карактеристично је за подручје Старог Влаха и део ужичког краја. Најзаступљеније је на територије данашње општине Нова Варош где је овај начин народног певања једини аутентични вид певања у свим руралним подручјима односно селима.

Тешко је и претпоставити када је настао овај вид народног певања. О овоме етнолог Боса Росић каже: "Светски познати и признат етномузиколог Констатин Барлоу је на међународном конгресу фолклориста, одржаном 1961.године у Ужицу, чувши овај начин певања изјавио да је то песма толико стара да му се чини да, слушајући је, присуствује моменту кад је Бог стварао свет."

Песма извика је пратила сељака горштака у свакодневном животу и раду, на њиви, на косидби, жетви, вршидби, сетви, копању. Песма се певала и на просидбама, свадбама, сјелима, прелима, комишањима, испраћајима у војску али и без икаквог посебног повода, при случајном сусрету. Старовлашка брда су свакодневно одзвањала од одјека предивне песме извика.

Мотиви текстова песме извика су разноврсни. Песма је најчешће љубавна али може да носи мотиве из свакодневнопг живота, да слика радост, срећу, рад, обичаје, страх од небеских сила а ређе тугу, бол и жалост.

 

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

336748
ДанасДанас116
ЈучеЈуче193
Ове недељеОве недеље309
Овог месецаОвог месеца2929
УкупноУкупно336748
Највише 10-03-2017 : 811
Пријављених 0
Гостију 33
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie