АктуелностиШести сабор певања извика окупио 25 такмичарских парова. Победници Сабора - певачки пар Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић. Сабор ревитализује изворно певање који изумире, а посебна му је вредност што има средњу и млађу генерацију певача – истакао председник жирија порф. др Димитрије Големовић.

Шести сабор традиционалног певања извика, одржан 29. јула у оквиру „Златарфеста“ у Новој Вароши, окупио је до сада највећи број извођача - 25 такмичарских парова из општине домаћина смотре народног стваралаштва, али и комшилука - Ивањице, Ариља, Чајетине, Прибоје и Бајине Баште.

Уз покровитељство Министарства културе Србије и Општине Нова Варош, на Сабору је најбројнија била мушка конкуренција – са 13 парова, а победник Сабора је певачки пар Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић, изводећи песму „Лепа Пава под ковиљем спава“.

Надметање певача оцењиваo je жири: др Димитрије Големовић, професор етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, Снежана Томић, етнолог, музејски саветник у Музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну и Миливоје Илић,из Негбине, један од најистакнутијих певача песме извика и члан победничког пара са првог сабора.

- Битно је да је Сабор уско тематски оријентисан и да се бави обликом певања карактеристичним за овај крај Србије.Сабор ревитализује изворно певање који изумире, а посебна му је вредност што има континуитет - уз стару и средњу и млађу генерацију певача, али и пажљиву публику – нагласио је, поред осталог, председник жирија проф. др Димитрије Големовић.

Подсећајући да је Сабор показао сву раскош и лепоту старог народног певања и да треба наставити праксу да се стара песма чува на извору, да се баштини тамо где је и настала, Големовић је рекао да су наступи младих добра пракса да стасају у певаче и заложио се да се посебна пажња посвети учењу подмлатка „по слуху“, тако што ће им умеће и знање преносити старији и искусни певачи.

У ревијалном делу програма наступили су Трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића, фрулаш Дарко Прелић и певачка група „Чардак" из Беле Реке (Раде Жунић, Ивица Пауновић, Милутин Жунић и Раденко Виторовић).

Награде науспешнијима – похвале, медаље и и делове народне ношње, уручио је др Радојица Перишић, председник Друштва за неговање традиционалног певања извика. Водитељи програма на платоу између Дома културе и зграде „Лимских ХЕ“ били су Немања Бјелић, Александра Тодоровић и Анка Перишић.

ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 

  • МУШКИ ПЕВАЧКИ ПАРОВИ: 1. Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић, 2. Милољуб Шаковић и Гледо Поповић, 3. Рајко Даниловић и Здравко Даниловић и Ацо Петронијевић и Милован Аћимовић.
  • ЖЕНСКИ ПЕВАЧКИ ПАРОВИ: 1. Здравка Савић и Вера Матијевић, 2. Драгица Жунић и Томка Пауновић, 3. Петкана Јовановић и Добрила Ковачевић. 
  • МЕШОВИТИ МУШКО-ЖЕНСКИ ПАРОВИ: 1. Томка Пауновић и Милољуб Шаковић, 2. Милина Станојевић и Славенко Караџић, 3. Драгица Жунић и Милан Милошевић. 
  • ДЕЧЈИ ПЕВАЧКИ ПАРОВИ: 1. Боривоје Илић и Немања Милојевић, 2.Сара Цвијетић и Страхиња Цвијетић, 3. Марко Недић и Милош Недић и Огњен Илић и Павле Илић.

УДАРИЋЕ СУЗА ИЗ КАМЕНА

Чланови Друштва сакупљају песме које ће се једног дана наћи међу корицама књиге:

Зрела гора, лишће не опада, стара ми се љубав не допада.
Сејо Јело, сазови де прело, не би ли ме оженило село.
Косо брено, не падај на чело, не квари ми моје лице бело.
Кад запева моје грло и у гори плаче дрво...
Ружо рана, бије ли те слана? Да не бије, не бих процветала!
Кад запевам ја 'вако малена, удариће суза из камена.
Ливадица пуна петроваца, дођи драги док сам код оваца.
Откуј косе драгане, за росе, не завијај росе у откосе.
Нико не зна, осим срце моје, како ране од љубави боле!
Благо теби, голубе на грани - стално певаш, нико ти не брани!

 

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

336758
ДанасДанас126
ЈучеЈуче193
Ове недељеОве недеље319
Овог месецаОвог месеца2939
УкупноУкупно336758
Највише 10-03-2017 : 811
Пријављених 0
Гостију 6
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie