Актуелности     Код крста у негбинском засеоку Илићи одржан је традиционални Видовдански сабор. Окупљање на значајан датум наше историје имало је до сада најбогатији програм – поред музике под шатром, наступа певача извика и групе „Златиборска зора“, одржано је и такмичење рабаџија, док су се делије надметале у бацању камена с рамена. Родбина и пријатељи су на оближњем гробљу посетили гробове Томислава Тоље Браловића и Драгана Илића, прошле године преминулих певача извика.

Negbina 2016

     - Кад је песма повод за окупљање људи онда људска лица треба да буду озaрена радошћу. Ми смо данас овде са помешаним осећањима. Са једне стране је песма која најчешће буди лепа осећања и добро расположење. Уосталом, песма је због тога и настала. Са друге стране, ми смо данас и тужни јер са нама не могу да запевају и ту радост певања поделе они који су нас на данашњи скуп довели, наши драги пријатељи Томислав Тоља Браловић и Драган Илић. Позив су нам упутили тако што су нас задужили. А задужили су нас својом неизмерном љубављу према родном крају и људима у њему, према његовим традиционалним вредностима и надасве према нашој прастарој дивној песми извика - рекао је др Радојица Перишић, председник Друштва за неговање традиционалног певања извика у Новој Вароши, обраћајући се учесницима сабора под шатром.

     Овде на обронцима Муртенице, где је родно место „златиборске кајде“, сваки иоле стасали девојчурак и дечак су, без обзира на слух или музички дар, лако учили и од детињства са радошћу певали нашу песму. Та радост певања се посебно могла доживети слушањем песме Тоље и Драгана.Били су међу оснивачима нашег удружења, Друштва за неговање традиционалног певања извика, институције која је себи поставила за ово време тежак задатак, да од нестанка спасе стару песму. Тоља и Драган су били међу највреднијима у преношењу умећа певања као и љубави према песми извика на млађа поколења.Захваљујући њиховом труду и труду још неколицине ентузијаста, Негбина је једно од ретких места, скоро једино у ширем окружењу, у коме нашу стару песму активно певају тек стасали дечаци и девојчице. Имаћемо прилику да их данас чујемо. Они су нада да песма неће нестати кад генерације старијих певача оду. Они су и најбољи чувари успомене на претке и који су песму и чували и преносили. Они ће бити и најбољи чувари успомене на Тољу и Драгана којима посвећујемо данашњи дан – нагласио је Перишић и додао: Браћо и сестре, нека данас ипак надвлада радост песме!Сигуран сам да то желе и душе наших пријатеља које нас бодре са ових висова.На нама је да их памтимо и по добру помињемо. Најбоље ћемо им се одужити ако што чешће певамо и још више ако певању извика подучимо млађе од себе. Хвала им вечно! Уздрављу с песмом!

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

336751
ДанасДанас119
ЈучеЈуче193
Ове недељеОве недеље312
Овог месецаОвог месеца2932
УкупноУкупно336751
Највише 10-03-2017 : 811
Пријављених 0
Гостију 8
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie