АктуелностиИзвор : Танјуг

Листа нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, на којој се налази 27 елемената, представљена је у Етнографском музеју и том приликом су предлагачима уручена документа о упису елемената у Национални регистар нематеријалног културог наслеђа.

 

 Листу елемената нематеријалног културног наслеђа усвојио је Национални комитет за нематеријално културно наслеђе 18. јуна прошле године, а председник Комитета Саша Срећковић је упутио данас позив за достављање предлога за нови циклус уписа. Предлог за упис, уз одговарајућу пропратну документацију, могу да поднесу појединац, локална заједница, одговарајућа невладина организација или надлежна институција.

На Листи нематеријалног културног наслеђа за сада се налазе: крсна слава, молитва (ђурђевдански обред), белмуж, обичај изливања и паљења ратарских свећа, израда пиротског качкаваља, пиротско ћилимарство, филигрански занат, клесарски занат, пазарске мантије, злакуска лончарија, косовски вез, певање уз гусле, грокталица, певање из вика, ерски хумор.

Ту су и коло (коло у три, коло у шест), "Руменка", свирање на гајдама, фрулашка пракса, свирање на кавалу, наивно сликарство Словака, "Лазарице" у Сиринићкој жупи, израда дрвених чутура у селу Пилица, "Вуков сабор", ојкача, "Врањска градска песма" и "Чување Христовог Гроба".

Срећковић је рекао да ће један од наредних дугорочних програма, које ће Србија кроз мрежу институција за очување нематеријалног културног наслеђе предузети, бити "живо људско нашлеђе".
"Ради се о живим људима који су носиоци и баштиници знања, вештина које се могу окарактерисати као изузетно културно наслеђе за њихове локалне заједнице, али и целу државу. То је један од највећих приоритета рада наших установа на пољу бриге о нематеријалном културном наслеђу", објаснио је Срећковић.

Вршилац дужности директора Етнографског музеја Мирослав Тасић подсетио је да се у октобру навршава 10 година од доношења УНЕСЦО-ве Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа коју је Србија ратификовала 2010. године. Наредне године је основан Комитет, а прошле године Центар за нематеријално културно наслеђе.

Указавши на широку популарност УНЕСЦО-ве Конвенције коју су до сада ратификовале 152 земље, Срећковић је нагласио да је културно наслеђе на непосердан начин повезано са друштвеним и економским развојем, за шта постоји више примера у земљама у региону и свету.

"Културним институцијама, заједно са локалним заједницама, предстоји велики и напоран посао на препознавању вредности културног наслеђа, очувању, одржању и развоју живог људског наслеђа и побољшању друштвеног и правног статуса носилаца нематеријалног културног наслеђа и наслеђа уопште", рекао је он и најавио интензивнији рад са локалним заједницама, јер је неопходно да оне иницирају конкретне акције за промовисање наслеђа.

Срећковић је подсетио и да је посао бившег сазива Комисије и Комитета за нематеријално културно наслеђе око уписа у Национални регистар крунисан номинацијама славе (крсног имена) и Ђурђевдана за УНЕСЦО-ву Репрезентативну листу човечанства.

 

 
Уручење документа за песму из вика

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

336751
ДанасДанас119
ЈучеЈуче193
Ове недељеОве недеље312
Овог месецаОвог месеца2932
УкупноУкупно336751
Највише 10-03-2017 : 811
Пријављених 0
Гостију 5
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie