Актуелности                                                           Златарске новости,29.марта 2013.године

Етномузиколози нстављају да истражују традиционално певање извика

ЧУВАЈУ ГЛАС ПРЕДАКА

Министарство културе подржава пројекат, а истраживачи изненађени репертоаром и изворношћу.

 И поред бројних утицаја на народно певање, у Старом Влаху су се, за разлику од остатка Србије, најбоље очували архаични вокални облици. Песме „на глас“, „извика“ или „назатег“ и „на предвајање“, чувају се, преносе, живе...Поређења снимака  у последњих двадесет година показују да се  ништа није променило,  односно да је сачувана изворност певања.

 

 Наслеђе - сусрети са певачима у селу Акмачићи

 До овог закључка дошле су етномузиколози Младенка Поповић из Ужица и Марија Раковић из Прибоја, трагајући у селима Старог Влаха за чуварима народног блага - песама, свирке и игара. Обиласке села, сусрете са певачима, сакупљање  песама и остављање трагова на фоно и видео-записима - започеле су јесенас  на планини Муртеници. Посао су  зимус наставиле на Златару, а на пролеће ће обићи Јавор и Мучањ.

  • У старијој двогласној певачкој традицији најкарактеристичнији је поновљени двостих, у десетерцу или осмерцу. Изводе  се и четири или више стихова (као у песми „Полеће соко са вите јеле“), зависно од тренутка расположења, снаге певача и прилика -  подсећају ауторке истраживања.

            Иницијативу за чување од заборава наслеђа предака покренуло је нововарошко Друштво за неговање традиционалног певања извика. Пројекат је, према речима др Радојице Перишића, председника Друштва, подржало Министрство културе и информисања, а  очекује се да ће  ускоро одобрити и значајнија средства, како би се наставило истраживање  свих подручја на којима се пева на овај традиционалан начин. Наравно, и да прикупљени материјал, потом, угледа светлост дана.

  •  Недавно смо у  Акмачићима, слушајући певаче са падина Златара, биле изненађене  разноврсниошћу репертоара и бројем песама које изводе две особе. Они  знају песме које прате  годишњи циклус и животни пут човека, од пољских послова, сабора, просидби,  свадби, прела и крсне  славе до  рабаџилука и песме при случајном сусрету мештана. Занимљиво је и да их грло – добро служи – подсећају Младенка и Марија.

 

Лако им је запеватим, а и грло их служи

 У песмама народних певача су различити мотиви, од љубаних јада и порука до завичајних  чежњи. Тако су се у бележницама и нашли стихови: „Кад запевам да ме драга чује,  и кућна јој чивија болује“,  „Кад запавам ја и мој колега, устала би да је с мајком легла“, „А ој, Радо, дивне згоде, ја на пос'о, ти са воде, „Ој девојко, бела Радо, исплети ми џемпер крадом, исплети га беле боје, носићемо обадвоје“, “Свекрвице, добила си крила, бићеш бржа него што си била“, „Свиће зора озго са Јавора, свиће зора све до Златибора“, „Рабаџијо, волове одмори...“                                                                                                                                                                       

                                                                                              Драгољуб  Гагричић

 

 

 

           

           

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

336750
ДанасДанас118
ЈучеЈуче193
Ове недељеОве недеље311
Овог месецаОвог месеца2931
УкупноУкупно336750
Највише 10-03-2017 : 811
Пријављених 0
Гостију 7
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie